In memoriam – Academician Alexandru Surdu

IN MEMORIAM ALEXANDRU SURDU

acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane (2)

Pe data de 24 februarie 2021, chiar în ziua de Dragobete, în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române a avut loc Sesiunea comemorativă – Academicianul Alexandru Surdu, eveniment organizat de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Asociația Culturală ANCE Europe. Această zi de sărbătoare pentru români coincide cu ziua sa de naștere.

Evenimentul a fost organizat în contextul in care, sfârșitul anului 2020 a marcat, printre altele, trecerea la cele veșnice a lui Alexandru Surdu, Preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române și Director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.

prof. ing. Nicolae Noica, Director General al Bibliotecii Academiei Romane (2)Sesiunea comemorativă s-a bucurat de prezența unor personalități marcante ale spațiului academic românesc, care au evocat prestanța profesorului, filosofului, cercetătorului și academicianului  Alexandru Surdu precum și contributia acestuia dezvoltarea filosofiei, la promovarea culturii și spiritualității românești. Au luat cuvântul Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, care a prezentat, într-o manieră emoționantă, modul în care s-a raportat la colegul său academician și deosebitele calități prin care acesta s-a făcut remarcat în cadrul culturii române. Prof. ing. Nicolae Noica, Director General al Bibliotecii Academiei Române și gazda evenimentului, a adus în fața publicului imaginea încă vie a perioadei cand l-a cunoscut pe Alexandru Surdu cu prilejul unor vizite la casa unchiului său, marele filosof Constantin Noica. Acad. Dan Bălteanu, Directorul Institutului de Geografie al Academiei Române și concitadin al acad. Alexandru Surdu a povestit despre prietenia exemplară dintre cei doi brașoveni și despre copilăria lor idilică din Scheii Brașovului și de pe Valea Răcădăului. O emoție aparte a stârnit alocuțiunea susținută de prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, Decan al Facultății de Filosofie a Universității București, fost student și apoi coleg de catedră a profesorului Surdu, care e evidențiat personalitatea acestuia prin prisma conceptului de generozitate, ca virtute supremă de care acesta a dat dovadă din punct de vedere pedagogic, uman și existențial în raport cu mentorii și cu discipolii săi, considerându-l pe marele filosof un modelator de suflete. „Un om luminos, făclie în cultura română”, l-a numit pe Al. Surdu prof. univ. dr. Manuela Cernat, Vice­președinte al Société Européenne de Culture care susținut un discurs de o sensibilitate aparte, continuând: „și-a asumat misiunea de Cavaler al Ortodoxiei, afirmând apăsat că «semnul prin care românii au învins a fost și va rămâne Crucea»”.Academician Dan Balteanu, Director al Institutului de Geografie al Academiei Romane

Din auditoriu au făcut parte și Acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române, actorul Cristian Moțiu, scriitoarea Silvia Zabarcencu, eminescologul Nae Georgescu, cercetători ai Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” (Sergiu Bălan, Dominic Georgescu, Henrieta Anișoara Șerban, Bogdan Danciu și Marian Nencescu), criticul și istoricul literar Nicolae Scurtu și alte distinse personalități ale vieții culturale din România, dar și membri ai familiei din Brașov.

prof. univ. dr. Manuela Cernat, Vice­președinte al Société Européenne de CultureCu prilejul acestui eveniment a avut loc și premiera peliculei Junele Sihastru, un film omagial tip eseu care surprinde personalitatea complexă a Acad. Alexandru Surdu.  Filmul a fost conceput la inițiativa Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a academicianului la Facultatea de Filosofie a Universității București și actuală doctorandă a Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”. Documentarul  este regizat de Cristian Radu Nema (Doctor în Cinematografie și Media, colaborator al aceluiași Institut) și Mimis Ravanis, și se bucură de participarea extraordinară a inegalabilului actor Dorel Vișan, un prieten de suflet al academicianului.

În cursul celor 20 de ani de când am avut marele prilej să îl întâlnesc ca Profesor la Catedra de Istoria Filosofiei a Universității din București, m-am tot gândit la un dar pe care să îl ofer Acad. Alexandru Surdu pentru că m-a făcut să înțeleg filosofia ca sărbătoare a vieții. M-am gândit așadar la un portret-eseu, în manieră cinematografică, care să îl surprindă, pe de o parte, pe magistrul privit prin ochii discipolului, iar pe de altă parte, să ilustrez câteva frânturi din personalitatea enciclopedică a marelui profesor-filosof (distincție adesea punctată de Domnia Sa), ipostaze ale vieții și activității sale la care ținea foarte mult: copilăria petrecută în spațiul mitic din Șcheii Brașovului, mândria de a fi șagunist și aspirațiile adolescenței, ucenicia cu filosoful Constantin Noica, activitatea de cercetare la Institutul de Logică, cariera universitară și academică,prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decan al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti activitatea la Institutul de Filosofie și Psihologie Constantin Rădulescu-Motru”, cultul pentru eroii istoriei și culturii române. Filmul „Junele Sihastru” este o formă de manifestare a recunoștinței, iubirii și devoțiunii pe care am purtat-o și o voi purta mereu maestrului meu spiritual. Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de domnul profesor și urma ca versiunea finală să fie prezentată în cadrul sărbatorii de Dragobete a acestui an”, a declarat Bianca Beatrice Michi, scenarista și realizatoarea filmului.

 

„În 2018, în timpul evenimentului din Aula Academiei Române dedicat Zilei Culturii Naționale, m-am adresat cu o frază de câteva cuvinte Vicepreședintelui Academiei de-atunci, Acad. Al. Surdu. I-am spus doar că sunt șagunist, brașovean, cineast și că vreau sa fac un film despre el. Începând din acel moment, eu am început de facto a doua mea facultate, după cea de Film absolvită, prin toate învățămintele cu care m-am îmbogățit zi de zi în urma colaborării unice cu profesorul Surdu. Iar astăzi aș putea spune că mă pot mândri că am susținut, după trei ani, «examenul de licență» prin premiera acestui film, proiectat în cel mai înalt lăcaș al culturii: Academia Română” spune Cristian Radu Nema, regizorul filmului.

sursa: comunicate de presă