DHEEPAN ÎN REGIA LUI JACQUES AUDIARD – PALME D’OR CANNES 2015 – DIN 30 OCTOMBRIE ÎN CINEMATOGRAFE

Independența Film anunță premiera in Romania a filmului Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul International de film de la Cannes. Filmul va fi programat in cinematografe incepand din data de 30 octombrie.
DSC_0322 copie
Alaturi de comunicatul de presa, am atasat cateva imagini din film, o poza a regizorului Jacques Audiard (va rugam mentionati creditul foto) si kitul de presa al filmului.

Trailer Dheepan: https://www.youtube.com/watch?v=aNAtmd7jj50

Va reamintim ca Independenta Film si  Les Films de Cannes à Bucarest va invita la vizionarea de presa a filmului
vineri, 23 octombrie, ora 10.30 a.m., la Cinema Studio.
In cazul in care inca nu v-ati anuntat prezenta, asteptam confirmarile voastre pana joi, 22 octombrie, ora 14.00.

DHEEPAN

 Sinopsis

Un fost soldat, o tânără și o fetiță se dau drept o familie pentru a părăsi Sri Lanka, în timpul războiului civil. Nu se cunosc, dar încearcă să-și construiască o nouă viață împreună. Dheepan urmărește traseul acestor trei imigranți care încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. În rolul principal, regizorul a ales l-a ales pe Jesuthasan Antonythasan, care a luptat în realitate în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam.

Distribuție:

Dheepan Antonythasan Jesuthasan 
Yalini Kalieaswari Srinivasan 
Illayaal Claudine Vinasithamby 
Brahim Vincent Rottiers 
Youssouf Marc Zinga

Echipa

Regia                                    Jacques Audiard

Scenariul                              Noé Debré

Thomas Bidegain

Jacques Audiard

Director de imagine            Epoine Momenceau

Montajul                                Juliette Welfling

Muzica originală                 Nicolas Jaar

DSC_1638

Despre Jacques Audiard

Jacques Audiard (63 de ani) este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Maestru în celebrarea marginalilor și autor al unor filme foarte intense, Audiard și-a început cariera ca asistent de regie al lui Roman Polanski la The Tenant (1976), dar a regizat primul lungmetraj abia 18 ani mai târziu, în 1994. Regarde les hommes tomber, un road movie cu Mathieu Kassovitz și Jean-Louis Trintignant, i-a adus o selecție la Cannes, în Semaine de la Critique, și primul din șirul lung de trofee – Premiul César pentru Cel mai bun debut. Cei doi actori au fost protagoniști și în următorul său film, Un héros très discret (1996), distins cu Premiul pentru scenariu la Cannes. Din anii 70 încoace, a scris peste 20 de scenarii pentru filme și seriale TV, unele împreună cu tatăl său, scriitorul Michel Audiard.  Cele șapte lungmetraje ale sale i-au adus zeci de premii. Sur mes lèvres (2001) confirma încă o dată talentul său de scenarist obținând César pentru scenariu, De battre mon cœur s’est arrêté (2006), cronica unei relații distructive tată-fiu, a fost un succes de critică și de public și a câștigat opt premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film, dar și BAFTA pentru Cel mai bun film străin.

DSC_8684

Notorietatea internațională a venit odată cu thriller-ul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes, nominalizat la Oscar și Globurile de Aur și premiat cu BAFTA și nouă trofee César, în care talentatul actor Tahar Rahim joacă rolul unui tânăr forțat să se adapteze regulilor vieții în închisoare. A urmat povestea de dragoste emoționantă din De rouille et d’os (2012), cu Marion Cotillard, la rândul ei multi-premiată.

Următorul său proiect după Dheepan este și primul în limba engleză – The Sisters Brothers, un western adaptat după o carte de Patrick deWitt, cu John C. Reilly în rolul principal.

___________

Jacques Audiard, premiat cu Palme d’Or la Cannes 2015 pentru Dheepan, se va întâlni pentru prima dată cu spectatorii din România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Regizorul își va prezenta filmul, va răspunde întrebărilor publicului și va susține un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Un focus îi va fi dedicat în festival, alte două filme ale sale urmând a fi proiectate: De battre mon cœur s’est arrêté și Un profet.  Jacques Audiard este al doilea laureat Palme d’Or care vine la Les Films de Cannes à Bucarest în anul în care câștigă cea mai importantă distincție din lume oferită de un festival de film, după Abdellatif Kechiche (La vie d’Adele), care a vizitat Bucureștiul în anul 2013.

(prezentare preluată de la Les Films de Cannes à Bucarest)

Despre Kalieaswari Srinivasan (Yalini)

Kalieaswari Srinivasan are 30 de ani și provine din Chennai, un oraș din sudul Indiei. Din întâmplare a ales să devină actriță de teatru, la vârsta de 24 de ani. A lucrat ca tehnician și regizor pentru diverse companii, în mod special pentru piese contemporane, dar și câteva piese clasice. A susținut cursuri de teatru pentru copii și a participat la diverse campanii făcute de companii care apelează la actori pentru a transmite diverse mesaje prin performanțele lor stradale.

A lucrat doar în India, iar Dheepan este primul ei film. Două persoane care o cunoșteau i-au vorbit despre castingul pentru acest film și au recomandat-o directorului de casting Philippe Elkoubi. Apoi, când a cunoscut echipa lui Jacques Audiard (fără să fi văzut înainte vreunul din filmele lui), a decis să fie parte din această aventură.

DSC_7317

Despre Antonythasan Jesuthasan (Dheepan)

Antonythasan Jesuthasan s-a înrolat la vârsta de 16 ani în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam, unde, s-a antrenat și a luptat până la vârsta de 19 ani. Și-a părăsit apoi țara și a locuit 4 ani în Thailanda, înainte de a se muta în Franța în 1993. În 1997, când avea 25 de ani, a cerut azil politic și l-a obținut. În Franța lucrează ca angajat la supermarket, bucătar, om de curățenie, toate acestea în paralel cu o carieră de scriitor, sub pseudonimul Shobasakthi.

Deși a început să scrie de la vârsta de 15 ani, în 1997 se desprinde de activismul politic și de atunci a scris în permanență: povestiri, piese de teatru, esee politice, critici literare, texte care au fost publicate în reviste literare.

DSC_7274 copie

Primul său roman, GORILLA, scris în 2001 și tradus în limba engleză în 2008, redă prin ficțiune amintirile sale de copil-soldat. A fost pentru prima dată când a publicat o formă de testimonial despre gruparea Liberation Tigers. Romanul său TRAITOR (2004), tradus și el în engleză, vorbește despre masacrul guvernului din Sri Lanka din 1983. După o pauză de 6 luni, cât au durat filmările pentru Dheepan, se întoarce la scris. Cel mai recent roman al său se desfășoară în perioada post-război în Sri Lanka și a fost recent lansat.

DSC_7205 copie

Până la DHEEPAN, cariera sa de actor s-a limitat la câteva piese de teatru tradiționale, iar în 2010 a avut un rol în THE DEAD SEA (SENGADAL), un film indian la care a fost și co-scenarist. Filmul a fost cenzurat în India, însă a participat la 40 de festivaluri internaționale, printre care și Pêcheurs du monde în Lorient, Franța (2013).

DSC_2199

Sursa: Comunicate de presă