SFR 13: Eveniment de gală – documentar despre legendara trupă PHOENIX
Invitat special: Nicolae Covaci, liderul formației
În cea de-a treia zi a festivalului Serile Filmului Românesc, fanii trupei PHOENIX vor putea viziona, în avanpremieră, filmul documentar PHOENIX – Povestea. Evenimentul este programat vineri, 5 august 2022, de la ora 21.30, la Casa Muzeelor – Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, în prezența liderului trupei Phoenix, Nicolae Covaci și a regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis. Realizatorul filmului, cineastul Cristian Radu Nema, este un apropiat al formației și autorul unor imagini de arhivă unice care nu au fost niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.
Principalul scop al acestui documentar artistic este de a transmite emoția pe care Phoenix a reușit si reușește încă să o transmită, pe scenă și în afara ei, către noile generații. Formația românească de muzică rock a fost înființată în 1962 și a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, întrucât a dat naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.
În cadrul galei vor fi prezentate mai multe cărți semnate de Nicolae Covaci: Însă eu, o pasăre…, Giudecata înțelepților, precum și CD-uri cu melodii lansate de membrii trupei de-a lungul timpului.
Evenimentul este co-organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Intrarea este liberă, cu rezervare pe www.eventbook.ro.
Programul poate fi consultat și pe www.festivalsfr.ro.
DESPRE FILM
Proiectul PHOENIX – Povestea reprezintă un film documentar de mare anvergură ce transpune, la ceas aniversar de șaizeci de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix într-un produs cinematografic. Filmul descrie istoria formației Phoenix, care transcede traiectoria unei trupe rock și devine un simbol național care reflectă o stare, dar și un sistem de gândire transpus într-o scară de valori. Filmul nu este neapărat o narațiune despre membrii formației si despre succesul acestora, ci descrie, mai degrabă, evoluția fenomenului Phoenix în trei mari ipostaze, plecând de la impactul muzical și ajungând la aspectele de ordin social și cultural, plasându-l totodată într-un soi de paralelism cu spațiul cultural European și internațional.
Producția se bucură de sprijinul necondiționat al regizorului Ioan Cărmăzan, Președinte UARF, precum și al regizorului Dan Chișu, care au oferit cu generozitate imaginile de arhivă din perioade importante ale trupei. Alături de proiect sunt artistul scenograf Oana Cocea, istoricul muzicii rock Doru Rocker Ionescu, Palatul Național al Copiilor București și UPFAR-ARGOA – Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România.
Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, care au mai oferit publicului documentarele Arhitectura României Mari (2017) și Cufărul lui Eminescu (2019), cel din urmă fiind proiectat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes ediția 2019.
DESPRE TRUPA PHOENIX
Pe parcursul celor 60 de ani de activitate, trupa PHOENIX a transmis publicului, dincolo de muzică, o stare de spirit, un suflu și o energie care se mențin și astăzi, trecând peste regimuri politice și diverse alte situații de fapt. Spectatorii, care acoperă o plajă de aproape patru generaţii, percep în egală măsură mesajul cu aspect protestatar transmis într-o manieră atât de complexă de-a lungul timpului prin intermediul simbolului Phoenix. Pentru formaţie, libertatea de a fi şi de a se exprima au fost întotdeauna primordiale, lucru demonstrat pe parcursul celor șase decenii de viaţă și creație.
Organizat de: ARTIS
Inițiat de: Asociația Studenților Jurnaliști
Susținut de: Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași
Transportator oficial: Tarom
Asigurător oficial: Groupama
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Dacin Sara, Consiliul Județean Iași, Uniunea Cineaștilor din România, Banca Transilvania, Institutul Cultural Român
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iași, Rodotex, Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Răsfățat de: Dulcinella
Vinul oficial: Gramma
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA
Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Partener media oficial: Europa FM
Promovat în rețeaua: Wink Public Multimedia
Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Bistro la noi, Pop Cola, Frateria L’Artisan, Acaju, Avon, Mihaela Iacob, Casa Lebăda, Papucei
Parteneri: Liceul Varlaam, Cărturești, Compania de Transport Public Iași, Unirea Towers, Cafeneaua Piața Unirii, Aurelian Ion, Louis Purple, TV5Monde, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Opera Națională Română Iași, Romfilateria, Restaurant Panoramic, Novella More Flavor, Aeroportul din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Brizo
Parteneri media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, TVR Iași, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași, Radio Europa Liberă România, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life, TV5 Monde
RESURSE ONLINE SFR
Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc
Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/
Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH
Site: www.festivalsfr.ro