Dirijor: Iurie Florea
Maeștri de repetiții soliști: Adina Tudor, Valentin Stoica, Gabriela Popovici, Alexandra Gavrilescu
Maeștri de repetiții ansamblu: Raluca Ciocoiu, Virgil Ciocoiu
Clara:
Ada González
Zâna Dulciurilor:
Cristina Dijmaru
Prințul:
Bogdan Cănilă
Drosselmeyer:
Egoitz Segura
Fritz:
Răzvan Cacoveanu
Spărgătorul de nuci:
Ionuț Diniță – debut
Regele Șoarecilor:
Alexandre Plesis
Dans spaniol:
Rachel Gil, Cristian Gîdoi – debut
Dans arab:
Adina Manda, Ștefan Meșter
Dans chinez:
Kana Arai, Stefano Nappo
Dans rusesc:
Kana Yamaguchi, Răzvan Cacoveanu
Dans pastoral:
Diana Gal, Greta Niță, Alexandre Plesis, Maxime Latapie
Domnul Stahlbaum:
Antonel Oprescu
Doamna Stahlbaum:
Lăcrămioara Proca
Colombina:
Margaux Chesnais
Arlechin:
Maxime Latapie
Cuplu Șoareci:
Dana Bodeanu, Sergiu Dan
Majordom:
Vicențiu Popescu
Guvernanta:
Cristina Mitu
Cu participarea Ansamblului de Balet, Orchestrei și Corului de Copii ale Operei Naționale București
* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.
Sinopsis
Actul I
Tabloul I
Povestea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania, în ajunul Sărbătorii de Crăciun. Pe o stradă animată, o mulţime de adulți și copii preocupați de ultimele pregătiri se grăbesc să ajungă la locuința domnului Stahlbaum care, împreună cu soția și copiii lor, Clara și Fritz, organizează o mare petrecere.
Și iată, casa se umple de musafiri, salonul familiei este decorat festiv, iar gazdele tocmai au terminat de împodobit bradul. Printre musafiri se numără și unchiul Drosselmeyer, aşteptat cu nerăbdare, căci aduce de fiecare dată cadouri neobişnuite. Printre darurile primite de cei mici se află jucării reprezentându-i pe îndrăgiţii Arlechin şi Colombina. Pornite cu cheia, păpușile de dimensiuni umane se avântă în dans. Drosselmeyer îi dăruieşte Clarei, nepoata sa preferată, un mic spărgător de nuci de lemn. Copiii sunt fericiţi, dansează, iar Fritz aruncă în joacă spărgătorul de nuci, stricându-l. Intervine unchiul Drosselmeyer, care reușește să-l „vindece” şi să o liniștească pe Clara.
Se face târziu şi, după ce au dansat pe săturate, musafirii se retrag, copiii merg la culcare. Clara rămâne în salon, adoarme în fotoliu ținând în brațe jucăria reparată, când…
…deodată, Spărgătorul de nuci prinde viaţă. Din toate părțile apar nişte Şoareci înspăimântători, conduși de Regele lor. Spărgătorul de nuci o apără pe Clara, luptându-se cu ei, dar este învins; Regele Şoarecilor este răpus şi el şi scos în grabă din scenă de către supuşii săi. Vrând să îndulcească visul Clarei, Drosselmeyer îl transformă pe Spărgătorul de nuci într-un Prinț, care o invită pe copilă într-o călătorie fantastică.
Tabloul II
În drumul lor totul devine dulce, până și Fulgii din Împărăţia zăpezilor sunt din vată de zahăr. Ninge şi viscoleşte, dar vremea se domoleşte treptat, iar Fulgii se prind într-un minunat Vals, apoi le arată celor doi călători calea către Regatul dulciurilor.
Actul II
Tabloul III
Ajunși aici, Clara și Prințul descoperă un tărâm feeric şi sunt primiţi cu braţele deschise de către Zâna Dulciurilor. Aceasta le prezintă și alte personaje, care interpretează în cinstea lor o suită de dansuri de caracter: Spaniol, Arab, Chinez, Rusesc şi unul Pastoral. Sărbătoarea continuă cu un mare Vals al Florilor, apoi Zâna Dulciurilor și Prințul dansează un minunat Grand Pas de deux.
La capătul acestei aventuri extraordinare, după ce dulciurile s-au perindat incă o dată prin faţa lor ca să-i salute, Clara se trezește tot lângă bradul de Crăciun, în salonul casei sale, strângând în brațe Spărgătorul mult iubit…
sursa: https://operanb.ro/spectacol/spargatorul-de-nuci/