Evenimentul include un show exclusiv al artistului Mircea Vintilă, un masterclass susținut de Florin Tibu, liderului, compozitorul și textierul trupei Bucovina, precum și lansarea volumului de texte pentru rock și folk și premiera documentarului Cuvinte si necuvinte, în regia lui Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis
Organizatorii dedică evenimentul memoriei celui care a fost unul dintre sufletele rockului din România, Leo Iorga.
Proiectul „Cuvinte și necuvinte – versuri pentru muzica de astăzi” își propune celebrarea Anului Cărții prin organizarea unui concurs național de creație poetică, publicarea unui album bilingv de texte pentru muzica românească contemporană și organizarea unui eveniment în București care să aduca laolaltă compozitori, poeți si interpreți care vor susține dezbateri deschise publicului larg.
În urma concursului cele mai expresive versuri în variantă bilingvă româno-engleză vor fi integrate într-un volum care, alaturi de texte ale unor creatori consacrati, să promoveze creația poetică contemporană și să constituie totodata un instrument pentru compozitorii și artiștii din muzica românească folk și rock care doresc să lanseze noi piese muzicale adresate totodată publicului românesc și celui internațional.
Volumul va fi lansat in cadrul unui eveniment care va debuta cu proiecția unui film documentar realizat de către promotorul proiectului, Rock House Events, care va reda momente din concertele filmate ale unor artiști și formatii românesti de muzica rock si folk, material video care va pune accent pe versurile unor piese devenite șlagăre. Evenimentul va oferi și căteva elemente de surpriza publicului.
Manifestarea va avea ca nucleu central ideea de muzicalitate a poeziei, idee ce va fi pusă în valoare printr-un mini-recital susținut de interpretul și compozitorul Mircea Vintilă, în lumina inspirației pe care poezia de calitate a exercitat-o asupra activității componistice a acestuia. Mircea Vintila va exemplifica cum poezia lui Nichita Stănescu „Frunză verde de albastru” l-a inspirat să scrie celebra piesă pe care o interpretează cu emoție de fiecare dată. Așa cum spuneau criticii literari, „ înainte de a ajunge la „necuvinte”, la însăși negarea lor, poetul forțează limitele semanticii și ale sintaxei, într-o paradoxală construcție lirică”. Forța versului de a propulsa cititorul/ascultătorul într-o lume fantastică reprezintă punctul de plecare al demersului componistic pe care Mircea Vintilă vrea să îl prezinte publicului într-o manieră dublă – printr-un scurt masterclass despre importanța textului într-o compoziție muzicală exemplificand apoi, în cadrul unui recital de muzica. Mircea Vintilă va oferi publicului informații inedite despre amiciția și colaborarea sa cu poetul Nichita Stanescu.
Reprezentantă a curentului folk metal, formația Bucovina fascinează generații tinere și foarte tinere de ascultători. Artistul vocal și textierul formației, Florin Țibu, va susține alături de Mircea Vintilă masterclass-ul adresat tinerilor textieri si publicului larg.
Proiectul este susținut de Muzeul Național George Enescu și co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul Acces – Anul Cărții 2019.