Invitaţie la lectură – Paradisul decăderii

După ce a demonstrat în Bufnița de Pluș că literatura socială şi foarte puţin hazard, se află la baza oricărui fenomen literar, Ion Dulugeac arată în Paradisul decăderii, de ce trebuie să fii atent și intransigent în relația cu semenii tăi.

1 Coperta tipar Paradisul decaderii

In a doua sa apariție editorială, autorul ce a botezat sugestiv cartea, Paradisul decăderii, zugrăvește sugestiv și ironic în cele 432 de pagini ale romanului, mai bune multe scene în care omenia, bunatatea și intențiile curate sunt aspru sancționate, iar datoriile celor ajutați sunt întotdeauna nocive față de omul de suflet care le înfăptuiește.

Astfel că personajului principal, Ioan Brâncoveanu, i-se face rău chiar de cei cei pe care-i ajută, ori de câte ori, acesta face frumoase și nobile gesturi de ridicarea acestor oameni pe scara socială a perioadei contemporane, lucru carei prevestesc decădere, dintr-un paradis pe care singur, cu sacrificii și greutăți îl construise.

Experienţa personajului arată că lipsa cunoașterii, imprevizibiliul şi nesiguranţa nu sunt atât de perioculoase pe cât se crede, și adesea se dovedesc utile, dezirabile şi chiar necesare pentru a îmbunătății viața personajelor din roman. Mobilizănd exemple din societatea zilelor noastre, din politică, agricultură, medicină, şi mai eles din educaţie, Dulugeac execută un tur de forţă prin toate domeniile vieţii umane pentru a identifica şi îmbunătății elemntele care frînează sistemul, încercând cu pasiune să le aducă… la nivel european.

De aceea, consider că personajul principal al romanului, demonstrează celor din jur că, numai cunoaşterea prin încercări şi greşeli poate fi superioară, cunoaşterii academice, pe care autorul pune mare preț chiar în paginile cărții sale, în focul provocărilor puternice ivite în vremea doctoratului de la Iași, capitala culturală a Românie contemporane.

Astfel că, romanul Paradisul decăderii dorește a fii un îndreptar pentru a trăi sănătos într-o lume coruptă pe care o înţelegem, dar nu o putem îndrepta, o lume dominată de mafii mârșave şi de obsesia umană pentru îmbogățire şi huzur.

Actual, spiritual şi îndrazneţ, mesajul de către Ion Dulugeac în volumele sale, este unul revoluţionar: numai lucrul bine făcut și omenia semenilor… vor supravieţui.( Corneliu Vadim Tudor).

Alte detalii

Titlu                            Paradisul decăderii

Autor                          Ion DULUGEAC

 

Colectia

 

Vise Spulberate

ISBN-13 978-973-9052-80-1
Anul aparitiei 2015
Editura Romhelion
Dimensiuni (LxIxG) 13 x 20 x 3
Tip coperta Broșată
Nr. pagini 432

Preț                                40,00 lei

 

Sursa: comunicate de presa